جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قطعات لاستیکی

قطعات لاستیکی از ترکیب لاستیک و سایر مواد تشکیل می‌شوند. لاستیک ماده‌ای الاستیک است که از ترکیبات آلی ساخته می‌شود و دارای خواصی مانند انعطاف پذیری، مقاومت در برابر فشار و ضربه، مقاومت در برابر رطوبت و مواد شیمیایی است

قطعا همه شما در فعالیت های صنعتی یا حتی غیر صنعتی، به قطعاتی برخوردید که بافتی نرم و انعطاف پذیر دارند. این قطعات را در صنایع مختلف، قطعات لاستیکی می‌دانیم. کاربردهای بسیار زیادی هم دارند. قطعات لاستیکی از جمله محصولاتی هستند که در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند. این قطعات به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارند، می‌توانند به خوبی در برابر فشار، ضربه، لرزش و شرایط جوی مختلف مقاومت کنند. به همین دلیل، در صنایعی مانند خودروسازی، نفت و گاز، کشاورزی، ساختمان سازی و… از قطعات لاستیکی استفاده می‌شود. اهمیت این قطعات هنگامی مشخص می‌شود که ببینیم بدون وجود آن ها یک جای کار ایراد دارد. اما معرفی این قطعات به همین جا ختم نمی‌شود. امروز و در این مقاله قصد داریم به بررسی قطعات لاستیکی بپردازیم. همچنین قصد داریم اهمیت استفاده از آن ها در صنایع مختلف را بدانیم و فرایند ساخت آن ها را بررسی کنیم.

قطعات لاستیکی

تعریف قطعات لاستیکی شاید کار خیلی سختی نباشد. قطعات لاستیکی از ترکیب لاستیک و سایر مواد تشکیل می‌شوند. لاستیک ماده‌ای الاستیک است که از ترکیبات آلی ساخته می‌شود. این ماده دارای خواصی مانند انعطاف پذیری، مقاومت در برابر فشار و ضربه، مقاومت در برابر رطوبت و مواد شیمیایی است. توجه داشته باشید که این قطعات می‌توانند در طیف گسترده ای از عناصر تولید و عرضه شوند. عناصری که استفاده از آن ها حتی می‌تواند به عملکرد بهتر سایر عناصر صنعتی کمک ویژه‌ ای کند. گفتیم که قطعات لاستیکی در انواع مختلفی تولید می‌شوند. برخی از انواع قطعات لاستیکی عبارتند از:

نوار لاستیکی

نوار لاستیکی قطعه‌ای است که از لاستیک ساخته می‌شود و دارای سطح مقطعی مستطیل یا گرد است. نوار لاستیکی در انواع مختلفی تولید می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به نوار لاستیکی آب بندی، نوار لاستیکی عایق بندی، نوار لاستیکی ضربه گیر و… اشاره کرد. نوار لاستیکی آب بندی برای آب بندی و عایق بندی اتصالات استفاده می‌شود. این نوار در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، ساختمان سازی، نفت و گاز و… کاربرد دارد. اما نوار لاستیکی عایق بندی برای عایق بندی در برابر حرارت، رطوبت و مواد شیمیایی استفاده می‌شود. نوار لاستیکی عایق بندی در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی، داروسازی، صنایع شیمیایی و… کاربرد دارد. این نوارها بیشتر از لاستیک های VITON ساخته می‌شوند.

نوار لاستیکی - گروه صنعتی مبناپایا - Mabanapaya Industrial Group
ضربه گیر لاستیکی - گروه صنعتی مبناپایا - Mabanapaya Industrial Group

ضربه گیر لاستیکی

ضربه گیر لاستیکی قطعه‌ای است که از لاستیک ساخته می‌شود و برای کاهش ضربات و لرزش استفاده می‌شود. این قطعه لاستیکی در انواع مختلفی تولید می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به ضربه گیر لاستیکی ساده، پیچی و فنری اشاره کرد. ضربه گیر لاستیکی ساده قطعه‌ای است که به صورت ساده و بدون پیچ و مهره به محل مورد نظر متصل می‌شود. در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، ساختمان سازی، تجهیزات صنعتی و… کاربرد دارد. اما ضربه گیر لاستیکی پیچی با استفاده از پیچ و مهره به محل مورد نظر متصل می‌شود. در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، ساختمان سازی، تجهیزات صنعتی و… کاربرد دارد. همچنین ضربه گیر لاستیکی فنری هم قطعه‌ای است که دارای فنر است و می‌تواند ضربات و لرزش ها را به خوبی کاهش دهد. این نوع از ضربه گیر هم همانند موارد قبل در صنایع مشابه به کار می‌رود.

بالشتک لاستیکی

شاید نام این محصول کمی برای شما عجیب به نظر برسد. بالشتک لاستیکی قطعه‌ای است که از لاستیک ساخته می‌شود و برای جذب ضربات و لرزش ها استفاده می‌شود. شاید بتوان گفت که کاربرد بالشتک ها هم همانند ضربه گیرهای لاستیکی است. بالشتک لاستیکی در انواع مختلفی تولید می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به بالشتک لاستیکی ساده، بالشتک لاستیکی پیچی، بالشتک لاستیکی فنری و… اشاره کرد. نوع ساده آن قطعه‌ای است که به صورت ساده و بدون پیچ و مهره به محل مورد نظر متصل می‌شود. بالشتک لاستیکی پیچی با استفاده از پیچ و مهره به محل مورد نظر متصل می‌شود. اما بالشتک لاستیکی فنری که دارای فنر است، می‌تواند ضربات و لرزش ها را به خوبی جذب کند. هر سه این موارد در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، ساختمان سازی، تجهیزات صنعتی و… کاربرد دارند.

بالشتک لاستیکی - گروه صنعتی مبناپایا - Mabanapaya Industrial Group
نبشی هیدروتست - گروه صنعتی مبناپایا - hydrotest - Mabanapaya Industrial Group

نبشی هیدروتست اسپیرال

نبشی هیدروتست اسپیرال قطعه‌ای است که از لاستیک ساخته می‌شود و برای جلوگیری از نشت آب در آزمایشات هیدروتست استفاده می‌شود. نبشی هیدروتست اسپیرال دارای شکلی شبیه به حرف U است و در دو سر آن فلنج هایی قرار دارد که به وسیله پیچ و مهره به لوله ها متصل می‌شوند. حال شاید بپرسید که آزمایش هیدروتست شامل چه مواردی است؟ نوعی آزمون فشار است که به تست نشتی، دوام یا اندازه گیری انبساط حجمی می‌پردازد. این آزمایش مشخص می‌کند که آیا دستگاه نشتی دارد یا خیر. همچنین میزان دوام دستگاه یا وسیله را در برابر فشار، مشخص می‌کند. انجام این آزمایش هنگام ساخت کپسول آتش نشانی یا کپسول اکسیژن بسیار مهم است.

سیبل هیدروتست RB

سیبل هیدروتست RB قطعه‌ای است که از لاستیک ساخته می‌شود و برای جلوگیری از نشت آب در آزمایشات هیدروتست استفاده می‌شود. این سیبل دارای شکلی دایره ای است و در وسط آن سوراخی وجود دارد که به وسیله پیچ و مهره به لوله متصل می‌شود. با همین توضیحات کوتاه می‌توانید متوجه شوید که این قطعه چه اهمیت بالایی دارد. می‌توان از آن در صنایع مختلفی مانند صنایع دارویی، پتروشیمی و غیره استفاده کرد. همین ها کافیست تا به اهمیت این عنصر پی ببرید.

سیبل هیدروتست - گروه صنعتی مبناپایا - hydrotest - Mabanapaya Industrial Group

اهمیت استفاده از قطعات لاستیکی در صنعت

تا اینجای مقاله شاید به اهمیت و کاربردهای زیادی قطعات لاستیکی پی برده باشید. اما چهار ویژگی اصلی که این قطعات دارند، موجب شده که این استفاده های زیاد از آن ها صورت بگیرد.

بگذارید با ذکر چند مثال بگوییم که این ویژگی ها به چه دردی می‌خورند. ابتدا یک غلطک صنعتی را تصور کنید. نحوه کار صحیح غلطک بسیار در صنایع مختلف مهم است. استفاده از قطعات لاستیکی موجب می‌شود که ضربات وارده به غلطک کاهش یابد. یا مثلا یک غطعه صنعتی با شکلی عجیب را تصور کنید. باید یک لاستیک انعطاف پذیر از آن محافظت کند. لاستیک ها چون از ماده کشسان الاستیک ساخته شده اند، قابلیت انعطاف دارند. همچنین به خاطر بافتی که دارند، می‌توانند در برابر صدا و حرارت و رطوبت نیز مقاوم باشند.

فرآیند تولید قطعات لاستیکی

این قطعات می‌توانند به شیوه های مختلفی تولید و آماده استفاده شوند. در اینجا سه روش اصلی تولید قطعات لاستیک را به شما معرفی خواهیم کرد. پیش از اینکه به معرفی روش ها بپردازیم، بد نیست نکته ای را به شما بگوییم. توجه داشته باشید که هر روش، خصوصیات مربوط به خودش را دارد. پس باید برای ساخت قطعات مختلف از روش مخصوص آن استفاده کرد. در غیر این صورت نتیجه خوبی حاصل نمی‌شود.

قالب گیری تزریقی

این روش را به جرعت می‌توان ساده ترین و رایج ترین روش برای تولید قطعات لاستیکی دانست. استفاده از این روش از سالهای دور شروع شده و هنوز هم با گذشت سال ها جزو راه های اصلی و مهم است. حال بیایید فرایند تولید قطعه لاستیکی با این روش را مورد بررسی قرار دهیم. در این روش، ترکیب لاستیکی ذوب شده به داخل قالب تزریق می‌شود. پس از سرد شدن، قطعه لاستیکی تولید شده و آماده استفاده مصرف کنندگان است.

قالب گیری فشاری

اما بپردایم به یکی دیگر از روش های رایج تولید یک قطعه لاستیکی. پیش از معرفی این روش، ذکر یک نکته الزامی است. توجه داشته باشید که از روش قالب گیری فشاری برای تولید قطعات لاستیکی سخت و محکم استفاده می‌شود. روش انجام آن هم به این صورت است که ترکیب لاستیکی به داخل قالب تحت فشار قرار می‌گیرد و پس از سرد شدن، قطعه لاستیکی تولید می‌شود. محصول نهایی را می‌توان در جاهایی استفاده کرد که قطعه تحت فشار زیادی باشد.

اکستروژن

اکستروژن یکی دیگر از روش های اصلی تولید یک قطعه لاستیکی است. در واقع می‌توان این روش را، متراکم سازی غیر مستقیم دانست. روش انجام آن به چه صورت است؟ در این روش، ترکیب لاستیکی به صورت پیوسته از قالب خارج می‌شود. سپس با سرد شدن محصول آماده استفاده خواهد شد. این روش موجب می‌شود که محصول نهایی از قدرت بالایی برخوردار باشد. چرا؟ چون در اثر فشار بالا، مواد از سطح مقطع کوچکی عبور می‌کنند و توان آن ها افزایش قابل توجهی می‌یابد. این روش، روشی نوین تر نسبت به روش های تزریقی و فشاری است.

قطعات لاستیکی در صنایع مختلف

تا به اینجای مقاله چندین بار اشاره کردیم که قطعه لاستیکی می‌تواند در صنایع گوناگونی به کار برود. این صنایع می‌توانند حتی صنایع حیاتی در رشد و پیشرفت یک کشور و مردم آن باشند. در ادامه برخی از این صنایع را بررسی خواهیم کرد.

خودروسازی

خودروسازی یکی از صنایع مهم در کشورهای پیشرفته است. در صنایع خودروسازی از قطعات لاستیکی برای کاربردهای مختلفی مانند آب بندی، عایق بندی، لرزه گیری و… استفاده می‌شود. برخی از قطعات لاستیکی مورد استفاده در خودروها عبارتند از: تایر، لاستیک درب، واشر و اورینگ.

نفت و گاز

در کشورهایی که منابع طبیعی بسیاری دارند، توجه به فرایند صحیح عملکرد این صنایع بسیار مهم است. در صنایع نفتی، حساسیت زیادی وجود دارد. یکی از راه هایی که می‌توان کنترل را بر روی دستگاه های مختلف بیشتر کرد، استفاده از قطعات پلاستیکی است. از جمله این قطعات می‌توان به دیافراگم، ضربه گیر و بالشتک اشاره کرد. این قطعات می‌توانند در ضربه گیری و عایق بندی مفید باشند.

کشاورزی

در کشور ما یعنی ایران، همانند خودروسازی و صنایع نفتیف صنعت کشاورزی نیز رواج بسیاری دارد. در صنایع کشاورزی از قطعات لاستیکی برای کاربردهای مختلفی مانند آبیاری، حمل و نقل، لرزه گیری و… استفاده می‌شود. برخی از قطعات لاستیکی مورد استفاده در صنایع کشاورزی عبارتند از: شیلنگ آبیاری، نوار نقاله و ضربه گیر. استفاده از این عناصر، می‌تواند کمک زیادی به کشاورزان در فرایند کاشت و برداشت کند.

ساختمان سازی

همه روزه با افزایش جمعیت، نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا، نیاز است که از قطعات مختلف برای زندگی بهتر مردم استفاده به عمل آورد. در صنایع ساختمان سازی از قطعات لاستیکی برای کاربردهای مختلفی مانند آب بندی، عایق بندی، ضربه گیری و… استفاده می‌شود. برخی از قطعات لاستیکی مورد استفاده در صنایع ساختمان سازی عبارتند از: واشر، اورینگ، نوار نقاله و ضربه گیر. جالب است بدانید که عده ای از قطعات لاستیکی جهت ساخت پنجره ها نیز استفاده می‌کنند.

پزشکی

همه ما از اهمیت علم پزشکی آگاهیم. در واقع، علم پزشکی، علمی است که جان انسان ها به آن وابسته است. پیشرفت روزانه دنیا در صنعت پزشکی موجب شده که دستگاه های ساخته شده و پیشرفته، نیاز به قطعات با کیفیت و مفید داشته باشند. از قطعات لاستیکی هم می‌توان در این صنعت استفاده کرد. برای مثال در ساخت کپسول ها اکسیژن می‌توان از قطعات لاستیکی جهت عایق بندی استفاده کرد.

سایر صنایع

قطعات لاستیکی در صنایع مختلف دیگری مانند داروسازی، هوافضا، صنایع غذایی و… نیز کاربرد دارند. استفاده از قطعات با کیفیت باعث می‌شود که افراد نیاز کمتری به تعمیر وسایلی که دارند داشته باشند. به همین دلیل توجه به کیفیت قطعات لاستیکی که در اشیاء مختلف استفاده می‌شود بسیار مهم است. مجموعه مبناپایا متخصص در تولید قطعات لاستیکی مختلف، آماده ارائه کمک به شماست.

از همراهی شما عزیزان با ما در این مقاله متشکریم. همانگونه که در این مطلب آموختیم، قطعات لاستیکی از جمله محصولاتی هستند که در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند. این قطعات به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارند، می‌توانند به خوبی در برابر فشار، ضربه، لرزش و شرایط جوی مختلف مقاومت کنند. به همین دلیل، در صنایعی مانند خودروسازی، نفت و گاز، کشاورزی، ساختمان سازی و… از قطعات لاستیکی استفاده می‌شود. در حال حاضر، تولید قطعات لاستیکی با استفاده از روش‌های مختلفی انجام می‌شود. انتخاب روش مناسب تولید قطعات لاستیکی به عوامل مختلفی مانند نوع قطعه، ابعاد قطعه و میزان تولید بستگی دارد. با توجه به مزایای استفاده از قطعات لاستیکی، انتظار می‌رود که استفاده از این قطعات در صنایع مختلف در آینده نیز افزایش یابد. گروه صنعتی مبناپایا متخصص در تولید قطعات لاستیکی باکیفیت، آماده دریافت سفارشات شماست. شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجموعه تماس بگیرید.

اعتبار ما در کیفیت محصولات و خدمات ما نهفته است

گروه صنعتی مبناپايا (شرکت سهامي خاص) به عنوان يكی از پيشكسوتان صنعت ساخت و تولید قطعات لاستیکی و روکش غلطک‌های صنعتی در كشور با اتكا به تجربه و تخصص مديران و كاركنان خلاق خود، اولين مجموعه‌ای در این صنعت است كه كيفيت توليدات خود را ضمانت(گارانتی) می‌نمايد.

دانستنی‌ها و مطالب علمی

جدیدترین مقالات