قطعا همه شما با غلطک ها در صنایع مختلف آشنایی دارید. در هر صنعتی که نگاهی بیندازیم، میتوانیم تاثیر انکار ناپذیر غلطک ها را ببینیم. البته شاید بسیاری از افراد به این عناصر صنعتی توجه زیادی نکنند. اما باید بدانید که آن ها از اهمیت بالایی برخوردار اند. اما شاید بپرسید که این عناصر مفید چگونه کار میکنند؟ راز فعالیت ممتد و متوالی آن ها در ساعات متوالی در چیست؟ شفت غلطک، به مثابه ی ستون فقرات این عناصر، نیروی محرکه ی آنها را فراهم می کند. این عناصر یکی از مهم ترین نقش ها را در فعالیت غلطک ها ایفا میکنند. در واقع، شفت غلطک را میتوان یار و یاور و دوست همیشگی غلطک ها دانست. به طوری که هر جا ردی از غلطک است، حضور شفت را هم میبینیم. امروز و در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی انواع شفت غلطک بپردازیم. با ما همراه باشید.
غلطک چیست؟
بیایید اول از همه به معرفی غلطک ها بپردازیم. بررسی کنیم و ببینیم این استوانه ای که از جنس قدرت است، چیست؟ غلطک ها، استوانه های فلزی یا پلاستیکی هستند که با چرخش خود، مواد و محصولات را جابجا می کنند. از خطوط تولید انبوه تا نوار نقاله های غول پیکر، غلطک ها در هر کجا که نیاز به انتقال بار وجود دارد، حضوری فعال دارند. غلطکها قطعات استوانهای شکلی هستند که برای انتقال نیرو یا مواد استفاده میشوند. آنها میتوانند از مواد مختلفی مانند فلز، پلاستیک یا چوب ساخته شوند. در ساخت این قطعات باید دقت زیادی به کار برد زیرا کوچک ترین خطا در عملکرد آن، میتواند موجب ایجاد ضررهای متعددی بشود. عموما غلطک ها از سه بخش اصلی ساخته میشوند. بدنه غلطک، شفت غلطک و بلبرینگ. این سه عنصر در کنار هم میتوانند یک سیستم پر کاربرد را تشکیل دهند.
شفت غلطک چیست؟
حال بیایید به بررسی قلب تپنده غلطک ها بپردازیم. گفتیم که شفت غلطک، دوست همیشگی غلطک ها است. شفت غلطک، میله ای فلزی است که در مرکز غلطک قرار می گیرد و چرخش آن را هدایت می کند. جنس شفت از فولاد یا چدن است و باید از استحکام کافی برای تحمل بار و گشتاور بالا برخوردار باشد. عموما این شفت ها به وسیله جسمی به نام بلبرینگ به بدنه غلطک متصل شده و به فعالیت آن کمک میکنند. تا اینجا حتما متوجه شده اید که شفت ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. در عین حال باید بدانید که خرابی این عناصر میتواند نتایج فاجعه باری را در فعالیت صنعتی به همراه داشته باشد. یکی از فعالیت های اصلی گروه صنعتی مبناپایا، تعویض شفت غلطک است. در ادامه به طور مختصر مراحل تعویض شفت غلطک را بررسی خواهیم کرد.
انواع شفت غلطک
اما حال بپردازیم به اصل موضوع. در این قسمت قصد داریم به معرفی انواع شفت غلطک بپردازیم. پیش از بررسی این موضوع توجه داشته باشید که هر کدام از انواع شفت غلطک برای یک فعالیت خاص مناسب هستند. به همین دلیل نیاز است که پیش از انتخاب و به کار گیری آن، حتما از یک متخصص در این زمینه مشورت بگیرید.
شفت های ساده
بپردازیم به اولین و پر استفاده ترین مدل از انواع شفت غلطک. ساده ترین نوع شفت هستند که برای غلطک های با بار کم و سرعت پایین مناسب می باشند. این مدل از غلطک ها را حتما به تعدد به خصوص در بسیاری از فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای دیده اید.
شفت های توخالی
آیا تا کنون به غلطک ها خیلی بزرگ و صنعتی دقت کرده اید؟ میبینید که آن ها از وزن بسیار بالایی برخوردار هستند و برای فعالیت های سنگین از آن ها استفاده میشود. شفت های تو خالی برای غلطک های با قطر بزرگ و وزن زیاد استفاده می شوند.
شفت های پله ای
اما گاهی ممکن است که یک سری از غلطک ها نیازمند این باشند که در بازه های زمانی مشخص یا کاملا اتفاقی، به شکلی سریع از سرعت و گشتاور خود کم کنند. در سیستم این نوع از غلطک ها باید از شفت های پله ای استفاده کرد.
شفت های خاردار
اما بپردازیم با چهارمین نوع از انواع شفت غلطک. برخی از غلطک ها هستند که در هنگام فعالیتشان نیاز دارند که نیروی اصطکاک بیشتری را به جسم وارد کنند. همچنین این نیروی اصطکاک به خودشان نیز وارد میشود. در این نوع غلطک ها باید از شفت های خار دار استفاده کرد.
مزایای استفاده از شفت غلطک با کیفیت
استفاده از شفت با کیفیت میتواند موجب افزایش طول عمر غلطک شود. حال شاید بپرسید چرا؟ شفت با کیفیت، اصطکاک و سایش را کاهش می دهد و در نتیجه عمر غلطک را افزایش می دهد.
اگر تجربه کار با غلطک ها را داشته باشید، ممکن است دیده باشید که گاهی اوقات در اثر استفاده از شفت نامرغوب، غلطک دچار برزش شده و صداهای اضافی تولید میکند. بهره گیری از شفت با کیفیت این موارد را از بین میبرد.
گفتیم که شفت با کیفیت میتواند اصطکاک را به شکل کاملا مشهود کاهش دهد. این کاهش اصطکاک میتواند علاوه بر افزایش طول عمر غلطک، باعث افزایش راندمان نیز بشود.
یکی از مواردی که واحدهای صنعتی همواره به دنبال آن هستند، کاهش بسیاری از هزینه ها برای سوددهی بیشتر است. استفاده از شفت با کیفیت، نیاز به تعمیرات و نگهداری را کاهش می دهد و در نتیجه هزینه ها را به حداقل می رساند.
نشانه های خرابی شفت غلطک
با وجود کیفیت بالا، شفت غلطک نیز ممکن است به مرور زمان دچار خرابی شود. اما این خرابی ممکن است نشانه هایی داشته باشند که با رخ دادن آن ها متوجه خرابی غلطک بشویم. اولین مورد، صدای غیر عادی است. ایجاد صداهای غیر عادی به وسیله غلطک میتواند از نشانه ها خرابی آن باشد. گرمای بیش از حد غلطک یکی دیگر از نشانه های خرابی شفت است. گرم شدن بیش از حد غلطک، نشانه ی اصطکاک و سایش بیش از حد شفت است. یکی دیگر از نشانه های خرابی شفت غلطک، کاهش راندمان غلطک است. در صورتی که متوجه کاهش راندمان غلطک شدید، باید به فکر تعمیر یا تعویض شفت باشید.
مراحل تعویض شفت غلطک
تعویض شفت غلطک، فرآیندی نسبتاً ساده است که می توان با استفاده از ابزارهای مناسب و با رعایت نکات ایمنی، آن را انجام داد. در این قسمت به صورت مرحله به مرحله، فرایند تعویض شفت غلطک را بررسی میکنیم.
1- غلطک را از دستگاه جدا کنید
قبل از هر کاری، دستگاه را خاموش کرده و از برق جدا کنید. سپس، پیچ ها و مهره هایی که غلطک را به دستگاه متصل می کنند، باز کنید. در مرحله بعد غلطک را با احتیاط از دستگاه جدا کنید.
2- یاتاقان ها را از شفت خارج کنید
در دو طرف شفت، یاتاقان ها قرار دارند. برای خارج کردن یاتاقان ها، می توانید از یک کشنده یاتاقان استفاده کنید. کشنده یاتاقان را در پشت یاتاقان قرار دهید و با پیچاندن مهره، یاتاقان را از شفت خارج کنید.
3- شفت را از غلطک خارج کنید
میدانید که شفت از داخل غلطک عبور می کند. برای خارج کردن شفت، می توانید از یک چکش استفاده کنید. چکش را به آرامی به انتهای شفت ضربه بزنید تا شفت از غلطک خارج شود.
4- شفت جدید را در غلطک قرار دهید
قبل از قرار دادن شفت جدید، داخل غلطک را تمیز کنید. این کار موجب میشود که آلودگی ها و براده های اضافی از بین بروند. سپس، شفت جدید را در غلطک قرار دهید. با استفاده از چکش، به آرامی به انتهای شفت ضربه بزنید تا شفت در جای خود قرار گیرد.
5- یاتاقان ها را در شفت قرار دهید
یاتاقان ها را در دو طرف شفت قرار دهید. برای قرار دادن یاتاقان ها، می توانید از یک پرس یاتاقان استفاده کنید. پرس یاتاقان را در مقابل یاتاقان قرار دهید و با فشار دادن دسته، یاتاقان را در جای خود قرار دهید.
6- غلطک را به دستگاه متصل کنید
غلطک را در جای خود قرار دهید. بلبرینگ، پیچ ها و مهره هایی که غلطک را به دستگاه متصل می کنند، ببندید. دستگاه را به برق وصل کنید و آن را روشن کنید.
نکات ایمنی هنگام تعویض شفت غلطک
شاید تعویض شفت ها فرایند ساده ای باشد. اما هر فعالیت صنعتی ملزم رعایت یک سری نکات ایمنی میباشد. در هنگام تعویض شفت و قبل از شروع کار، از خاموش بودن دستگاه و عدم وجود برق در آن مطمئن شوید. حتما از دستکش و عینک ایمنی استفاده کنید. از ابزارهای مناسب و سالم استفاده کنید. همچنین در صورت عدم تجربه، از یک فرد متخصص کمک بگیرید.
از همراهی شما با ما در این مقاله متشکریم. در این مقاله، به بررسی انواع شفت غلطک، مزایای استفاده از شفت با کیفیت، نشانه های خرابی شفت غلطک و نحوه تعویض آن پرداختیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. دانستیم که با تعویض شفت غلطک، رقص بی امان غلطک ها بار دیگر آغاز می شود. چرخ دنده های صنعت به حرکت در می آیند و بار دیگر شاهد تولید و خلق محصولات خواهیم بود. گروه صنعتی مبناپایا به صورت تخصصی در زمینه تعمیر و تولید غلطک و ملزومات آن فعالیت میکند. در این مجموعه ما با در اختیار داشتن گواهنامه فنی ISO 9001 مفتخریم که با واحدهای صنعتی در این زمینه همکاری کنیم. شما میتوانید جهت اطلاع از همکاری با مجموعه مبناپایا، به کارشناسان و متخصصان مجموعه در تماس باشید. از همراهی شما متشکریم.