در جهان امروز و با گسترش و پیشرفت تکنولوژی در صنایع مختلف، رهکارهای بسیاری برای پیشبرد اهداف مختلف به وجود آمده اند. میدانید که داشتن قطعات صاف و صیقلی میتواند به عملکرد بهتر دستگاه ها و قطعات کمک کند. این عملکرد خوب میتواند مزایای زیادی از جمله عدم خرابی دستگاه، بالا بردن راندمان و مزایای دیگری نیز داشته باشد. راهکارهای مختلفی برای صاف و صیقلی کردن قطعات وجود دارد. سنگ زنی یکی از روشهای ماشینکاری است که در آن از یک سنگ چرخ با سطح ساینده برای برداشتن براده از سطح قطعه کار استفاده میشود. سنگ زنی یک فرآیند سایشی است که بهمنظور ایجاد سطحی صاف، دقیق و با کیفیت مورد استفاده قرار میگیرد. این فرآیند در صنایع مختلف از جمله تولید قطعات خودرو، تجهیزات صنعتی، ابزارآلات و… کاربرد دارد. امروز و در این مقاله قصد داریم به معرفی و آموزش سنگ زنی بپردازیم. با ما تا پایان همراه باشید.
سنگ زنی چیست؟
فرآیندی است که در آن از یک سنگ چرخ با سطح ساینده برای برداشتن براده از سطح قطعه کار استفاده میشود. سنگ چرخ از مواد ساینده مانند الماس، اکسید آلومینیوم، سرامیک و… ساخته میشود که بهصورت کروی، مخروطی، تخت و… در انواع مختلف تولید میشوند. به عبارتی ساده تر، در این فرایند از سمباده ها و گیلانس ها بیشترین استفاده به عمل میآید. البته باید در نظر داشته باشید که باید با توجه به نوع قطعه انجام شود. بگذارید کمی ساده تر بگوییم. سنگ زنی میتوان به روش های تخت، استوانه ای یا کنج انجام شود. در نتیجه با این اسامی که دیدیم، باید با توجه به شکل قطعه، نوع مناسب سنگ زنی را انتخاب کنیم. فرایند سنگ زنی با استفاده از سمباده های باکیفیت و گیلانس های مرغوب میتواند به شکلی بهتر انجام شود. فراموش نکنید که مهارت و تخصص هم لازمه این کار است.
کاربردهای سنگ زنی
شاید در دو قسمت قبل به اندازه کافی به مزایای این فرایند پی برده باشیم. اما بیایید نگاهی دوباره به مزایای این روش بپردازیم. اولین و مهم ترین مزیتی که این روش دارد ایجاد سطحی صاف و صیقلی بر روی قطعات است. خاصیت دوم که بررسی آن خالی از لطف نیست، ایجاد دقت بالا در اندازهگیری و هندسه قطعه کار که تاثیر زیادی در عملکرد دستگاه ها دارد. در این روش با برداشتن براده ها از روی سطح کار، قطعه را سبک و بهینه میکنیم. همچنین میتوان از روش سنگ زنی در ترمیم قطعات فرسوده و همچنین ایجاد شکلهای پیچیده روی قطعات مختلف استفاده کرد. ما در مجموعه مبناپایا با بهره گیری از تخصص استادکاران ماهر، آماده انجام فرایند سنگ زنی بر روی قطعات مختلف هستیم. این کار به وسیله پیشرفته ترین تجهیزات صورت میگیرد تا کوچک ترین اخلالی در روند کار صورت نگیرد.



تفاوت سنگ زنی و پرداختکاری غلطک
سنگ زنی و پرداختکاری غلطک هر دو روشهای ماشینکاری سایشی هستند که برای ایجاد سطحی صاف و صیقلی مورد استفاده قرار میگیرند. پرداخت غلطک نیز یکی از رایج ترین روش های صاف و صیقلی کردن سطوح است که امروزه به تعدد مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، تفاوتهایی بین این دو روش وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در سنگ زنی، سنگ چرخ با سطح قطعه کار در تماس مستقیم قرار دارد، در حالی که در پرداختکاری غلطک، غلطکهای ساینده با سطح قطعه کار در تماس قرار دارند.
در سنگ زنی، سنگ چرخ میتواند در جهتهای مختلف حرکت کند، در حالی که در پرداختکاری غلطک، غلطکها معمولاً در یک جهت حرکت میکنند.
سنگ زنی معمولاً برای ایجاد دقت بالا در اندازهگیری و هندسه قطعه کار استفاده میشود، در حالی که پرداختکاری غلطک معمولاً برای ایجاد سطحی صاف و صیقلی با دقت کمتر استفاده میشود.
آموزش سنگ زنی
اما حال بپردازیم به بخشی از مقاله که وعده آن را داده بودیم. برای انجام این کار، لازم است تا با اصول و نکات ایمنی این فرآیند آشنا باشید. همچنین، باید بتوانید سنگ چرخ مناسب را برای قطعه کار مورد نظر انتخاب کنید. البته در نظر داشت باشید تنها با خواندن مطالب زیر، شما صلاحیت انجام فرایند سنگ زنی به صورت تنهایی را پیدا نمیکنید. انجام این فرایند نیازمند سالها تجربه و تخصص در این زمینه یا فعالیت های مشابه است. در ادامه، بهطور خلاصه به آموزش محتصر این فرایند میپردازیم.
مراحل
آمادهسازی سطح قطعه کار
اولین و مهم ترین قدم برای انجام این فرایند به صورت آسان، پاک کردن سطح قطعه از آلودگی های اضافی و مزاحم است. در این مرحله شما میبایست سطح قطعه کار را از هرگونه آلودگی و زنگزدگی پاک کنید. همچنین، ممکن است لازم باشد تا قطعه کار را با استفاده از سنگهای پرداخت اولیه، آماده کنید. اینگونه فرایند سنگ زنی به طور صحیح تر و ساده تر صورت میگیرد.
سنگ زنی اصلی
این مرحله اغاز کار با دستگاه سنگ زنی است. درست است که نام این مرحله سنگ زنی اصلی است، اما مرحله نهایی و پایانی نیست. در این مرحله، از سنگ چرخ اصلی برای برداشتن براده از سطح قطعه کار استفاده میکنید. با این کار، قطعه شما آماده میشود که به مرحله بعد منتقل شود. توجه داشته باشید که در این مرحله میبایست از سمباده ها و گیلانس های مرغوب استفاده کنید.
سنگ زنی نهایی
اما پس از انجام امور و فرایندهای بالا، نوبت به سنگ زنی نهایی میرسد. این امر نیازمند استفاده از گیلانس ها و سمباده های مرغوب است. در صورت عدم استفاده از کالای مرغوب، سطح قطعات به شکل خوبی صیقل نمییابد. در این مرحله، از سنگ چرخ نهایی برای ایجاد سطحی صاف و صیقلی استفاده میکنید.
نکات ایمنی
این فرایند نیازمند رعایت یک سری نکات ایمنی است که چیز چندان سخت و پیچیده ای نیست. در ادامه برخی از این موارد را بررسی خواهیم کرد.
از عینک ایمنی استفاده کنید تا از چشمان خود در برابر پرتاب برادهها محافظت کنید.
از دستکشهای ایمنی استفاده کنید تا از دستان خود در برابر بریدگی و سوختگی محافظت کنید.
قبل از شروع کار، مطمئن شوید که دستگاه بهدرستی تنظیم شده است.
از لباسهای گشاد و راحت استفاده کنید تا از گیر کردن شما در دستگاه جلوگیری شود.
هزینه سنگ زنی
هزینه این فرایند وابسته به عوامل مختلفی است. بدون شک نمیتوان قیمت ثابت و مشخصی را برای این فرایند تخصصی مشخص کرد. این هزینه به عوامل مختلفی از جمله نوع سنگ چرخ، اندازه قطعه کار، دقت مورد نیاز و… بستگی دارد. بهطور کلی، هزینه سنگ زنی قطعات کوچک و ساده کمتر از قطعات بزرگ و پیچیده است. البته این موضوع میتواند امری طبیعی باشد. ما در گروه صنعتی مبناپایا با بهترین قیمت و بهترین کیفیت کار، آماده ایم تا این فرایند بر روی قطعات را برای شما انجام دهیم.
از همراهی شما عزیزان با ما در این مقاله متشکریم. دیدید که در این مقاله به بررسی و معرفی و آموزش سنگ زنی پرداختیم. گفتیم که یک فرآیند مهم و کاربردی در صنایع مختلف است. با یادگیری اصول و نکات ایمنی این فرآیند، میتوانید بهطور ایمن و دقیق قطعات مورد نیاز خود را سنگ بزنید. امیدواریم که مطالبی که در این مقاله ارائه شد برای شما مفید بوده باشد. همچنین امید است که با رعایت نکات ایمنی از خطرهای احتمالی فعالیت های صنعتی دور باشید.گروه صنعتی مبناپایا با در اختیار داشتن گواهینامه ISO 9001 و بهره گیری از بهترین و بروز ترین دستگاه ها آماده است تا خدمات مربوط به سنگ زنی و پرداختکاری غلطک را برای شما عزیزان انجام دهد. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.